fbpx
15 C
Vranje
sreda, 22.05.2024

Nova školska godina – Najviše 15 učenika u učionici i nove smene

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD / VRANJE – Kako prenosi N1, srpski ministar prosvete Mladen Šarčević, izjavio je da je za početak nove školske godine u uslovima epidemije virusa COVID-19 pripremljeno „nekoliko modela realizacije nastave“ i da je prosveta spremna da se prilagođava epidemiološkoj situaciji.

Šarčević je za list Blic najavio da će škole, roditelji i đaci moći da se opredele koji im model nastave odgovara – da li će raditi od kuće ili u školi, ali da će svi đaci morati da odgovaraju u školi. Prema njegovim rečima, ministarstvo sugeriše profesorima i učiteljima da daju što više ocena, kako bi na svakom koraku deca mogla da se iskažu, i kako bi bilo preglednije njihovo sagledavanje gradiva, a škole će imati autonomiju da se sa roditeljima dogovore.

Dodao je da će se nastava izvoditi uz epidemiološke mere, te će đaci nositi maske, po samo jedan će biti na četiri kvadratna metra u učionici sa maksimalno 15 učenika.

Kada su u pitanju osnovne škole, radiće se po drugačijim smenama, te će prvi i drugi razred imati četiri časa i završavaće do 11 sati, a onda dolaze učenici trećeg i četvrtog razreda i u školama ostaju do 14 časova. Posle njih, u školu dolaze učenici petog i šestog razreda i svoja četiri časa završavaju do 17 sati, a nakon njih dolaze đaci sedmog i osmog razrada i ostaju do 20 časova.

Šarčević je rekao da svi oni imaju po četiri časa koja traju po 35 minuta i redovne odmore, a između svakog bloka nastave je oko 20 minuta za dezinfekciju pre dolaska naredne smene đaka.

„Oni koji su bolesni ili im je neko u porodici zaražen, ostaju kod kuće i imaju onlajn nastavu. Svi, i oni koji idu u školu, imaće na ponuđenim platformama razne sadržaje, vežbe, a škola i u izboru platfore ima autonomiju“ – dodao je Šarčević. 

Srednje škole koje su dualne i stručne, teoretski deo će držati u svojim zgradama, a praktični deo nastave po kompanijama, tj. dok je deo razreda na nastavi, drugi će biti na vežbama van škole. Neke gimnazije će, prema njegovim rečima, morati da se podele tako da u jednoj nedelji u školu idu prvi i drugi razred, a treći i četvrti budu uključeni u nastavu putem interneta i preko platformi sa profesorima.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci