fbpx
19.8 C
Vranje
petak, 24.05.2024

Od danas rade kafići u Vranju – kako će sve izgledati

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – Danas je pedeseti dan vanrednog stanja a ugostiteljski objekti i zvanično kreću sa radom. Većina kafića u Vranju biće otvorena i radiće pod posebnim uslovima. Pravila se moraju pridržavati menadžment lokala i zaposleni, ali i gosti.

Kako bi se mogućnost prenošenja virusa COVID-19 svela na minimum između gostiju i zaposlenih, Gradski štab je usvojio preporuke Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) u Vranju koje se moraju poštovati.

Konkretno, konobari/ce i šankeri/ce moraju obavezno da nose ličnu zaštitnu opremu – maske, radne uniforme i po potrebi rukavice. Poželjno je da svi koji direktno komuniciraju sa gostima i uslužuju ih nose vizire. Kafići moraju da na ulazu postave takozvane dezo-barijere odnosno antibakterijske dezinfekcione otirače za noge. U obavezi su i da na ulazu postave dozere za dezinfekciju ruku.

Ukoliko želite da budete gost u kafiću, u isti morate ući sa maskom. Bez maske u objektu gosti mogu boraviti samo dok su za svojim stolom, a u svim ostalim slučajevima (odlazak u toalet, šetanje po lokalu, naručivanje, preuzimanje, plaćanje na pultu) moraju nositi masku preko usana i nosa. Kada je odlazak u toalet u pitanju, takođe sa maskom i naravno obavezno je uobičajeno pranje ruku pre i posle upotrebe, a neko od zaposlenih mora da kontroliše ulazak i izlazak iz toaleta, jer je pravilo da ulazak bude dozvoljen samo jednoj osobi.

Stolovi, bilo da je u pitanju zatvoren ili otvoren prostor, moraju biti tako raspoređeni da razmak između gostiju koji sede za istim ili susednim stolovima ne bude manji od 2 metra, propisane fizičke distance. U suprotnom, vlasnici kafića koji nemaju mogućnosti za ovakav raspored, moraju obezbediti fizičke barijere od pleksiglasa ili nekog drugog punog materijala koji bi delio prostor između stolova. Stolovi i stolice se nakon što gost izađe iz lokala moraju obavezno dezinfikovati.

Na stolovima će biti papirni meniji za jednokratnu upotrebu koji se moraju baciti posle svakog gosta ili meniji za višekratnu upotrebu ali pogodni za dezinfekciju nakon svakog korišćenja. Preporuka je isticanje menija na vidljivim površinama kako bi se smanjio kontakt ili ispod stakla ukoliko je sto takav, na primer.

Takođe, kečap, senf, sosevi, ulje, slanici, šećer, čajevi i slično iz posuda za zajedničku upotrebu kao i samousluživanje pribora iz zajedničkih gondola moraju biti izbačeni iz upotrebe.

Plaćanje karticom (beskontaktno) je prioritet, a ukoliko se plaća u gotovini, obavezna je dezinfekcija ruku ili rukavica nakon dodirivanja novca. Poslodavcima je preporučeno da zaposleni koji poslužuje hranu ne naplaćuje i obrnuto.

Pred vlasnicima kafića i menadžmentom je veliki organizacioni izazov. Osim celokupne dezinfekcije prostora koja mora biti pojačana, deinfekcije pribora i opreme pre početka rada, obavezno je i proveravanje prostorija (otvaranjem prozora i izloga) i to po preporukama na svakih pola sata. Takođe, ne sme se koristiti veštačka ventilacija centralizovanog tima kao i klimatizacija po split sistemu (kada vazduh cirkuliše unutar prostorije prolaskom kroz klima uređaj bez razmene sa spoljnim svežim vazduhom). Moraće da kontrolišu i pranje posuđa – obavezno je mašinsko ali ako za to lokal nema uslova, onda pranje deterdžentom na što višoj temperaturi uz završnu dezinfekciju namenskim sredstvom.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci