fbpx
15 C
Vranje
utorak, 21.05.2024

Prijave za stipendije „Fonda za mlade talente“ od sada preko eUprave

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD – Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i v. d. direktora Kancelarije za IT i eUpravu Milan Latinović prisustvovali su predstavljanju nove usluge na Portalu eUprava – eTalenti, prenosi Danas.

Usluga, koju su zajedno izradili timovi Kancelarije za IT i eUpravu i „Fonda za mlade talente“ omogućiće elektronsku prijavu na konkurs „Fonda za mlade talente“ za stipendiranje studenata završnih godina na fakultetima u Republici Srbiji.

Konkurs obuhvata stipendiranje do 1050 najboljih studenata završne godine osnovnih akademskih studija i do 500 studenata završne godine master akademskih studija sa visokoškolskih ustanova čiji je osnivač Republika Srbija za školsku 2022/23. godinu.

Jovanović je istakao da je prema poslednjem izveštaju UN-a, Srbija među 10 zemalja sveta koje su u poslednje dve godine najviše napredovale u oblasti elektronske uprave . Da je na nedavnom samitu u Dubaiju Vlada Republike Srbije prepoznata kao jedna od najinovativnijih vlada na svetu.

Takođe, rekao je da je setom novih elektronskih usluga, među kojima spada usluga eTalenti, ali i usluge koje su najavljene, kao što su eAgrar i ePisarnica, prouzrokovan rast broja korisnika na Portalu eUprava tako da je od prethodne nedelje oboren rekord sa registrovanih 33.000 novih korisnika u samo jednoj nedelji.

Pored digitalizacije procesa prijavljivanja i obrade prijava, od ove godine uvedene su kvote stipendija po naučnoobrazovnim, odnosno obrazovno-umetničkim poljima u skladu sa brojem odobrenih budžetskih mesta, a radi pravednijeg rangiranja.

Vlada Republike Srbije osnovala je Fond za mlade talente avgusta 2008. godine kao podršku mladim talentima kojima je pružena mogućnost za finansiranje kroz nagrađivanje, stipendiranje i usavršavanje učenika i studenata.

Od osnivanja do danas nagrađeno je i stipendirano 38.413 učenika srednjih škola i studenata i ukupno je za ove namene utrošeno više od 10,3 milijarde dinara, a realizovana su 44 konkursa. U toku je reforma Fonda koja će dodatno ojačati njegovu misiju, a to je da postane mesto razmene znanja i ideja, umrežavanja i zajedništva.

Osnovni cilj reformisanog Fonda biće ulaganje u mlade kako bi usavršili svoje znanje i veštine, te kasnije doprineli razvoju društva i svoje zajednice. Najznačajniji segment rada biće zapravo praćenje mladih talenata i njihovo zapošljavanje u javnoj upravi, institucijama čiji je osnivač RS i privredi.

Prijavu na konkurs možete popuniti na linku OVDE.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci