fbpx
19.8 C
Vranje
petak, 24.05.2024

Strani mediji o Srbiji: Izbori bitniji od javnog zdravlja, zemlja „puca po šavovima“

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BERLIN / ZAGREB / SKOPLJE – Nagli skok broja obolelih i preminulih u Srbiji u poslednje dve nedelje jedna je od glavnih tema novinara iz inostranstva koji prate dešavanja na Zapadnom Balkanu. Dok Deutche Welle (DW) prenosi izveštaje uticajnih nemačkih medija kao što su Frankfurter Allgemeine ZeitungDer Spiegel Heilbronner Stimme koji ukazuju na to da „se čini kako Srbija više nema kontrolu nad koronom“, na drugom kanalu javnog servisa Nemačke – Zweites Deutsches Fernsehen emitovana je emisija o stanju u Novom Pazaru, u kojoj se navodi da se „brojevi ulepšavaju i situacija je gora nego što se predstavlja“. Slično je i sa medijima u Hrvatskoj i Severnoj Makedoniji.

Kako prenosi DW, na pomenutom javnom servisu Nemačke, ZDF televiziji, izveštaj o situaciji u Srbiji počinje opisivanjem dolaska premijerke Ane Brnabić u korona-žarište u Novom Pazaru, njeno stajanje pred mikrofon i reakciju „ljutitih građana koji nisu mogli da se umire„. Navodi se da su uzvikivali imena svojih mrtvih za koje su smatrali da su preminuli od posledica zaraze virusom COVID-19, zbog lošeg upravljanja i korupcije, kao i da je deo medicinskog personala zvaničnicima okrenuo leđa.

Brojevi se ulepšavaju, situacija je gora nego što se predstavlja“ – rečeno je u izveštaju.

Nakon citiranja dela govora Ane Brnabić u kojem ona kaže da su informacije o stanju u novopazarskoj bolnici koje su se poslednjih dana pojavile u više medija u Srbiji pogrešne, u prilogu su pušteni amaterski snimci iz bolnice. „Snimci pokazuju da je zdravstveni sistem očigledno preopterećen. Nedostaje materijal, ali i personal, jer i među njima ima zaraženih“ – prenosi ZDF. Na kraju se navodi da je broj slučajeva počeo da raste neposredno uoči izbora 21. juna:

„Popuštanje mera pomoglo je vladajućoj partiji predsednika Vučića da pobedi. Slavilo se uz trubače, nakon čega se troje članova vlade razbolelo.“ – saopšteno je na ZDF-u.

„Vlada Srbije nije bila u stanju da razjasni nesklad u podacima“

U isto vreme austrijski dnevni list Der Standard objavio je komentar o pomenutoj situaciji sa naslovom „Srbija je proigrala poverenje„. Novinarka Adelhaid Velfl najpre pominje upozorenje Vlade Austrije da se ne putuje u Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Severnu Makedoniju, Albaniju i na Kosovo, kao opravdano zbog naglog, masovno povećanog skoka broja novozaraženih. Kako prenosi DW, u komentaru se podseća i na izveštaje u medijima prema kojima postoji nesklad između zvanično saopštenih brojeva zaraženih i umrlih u Srbiji u periodu između 19. marta i 1. juna, i ukazuje da „vlada Srbije do sada nije bila u stanju da objasni“ taj nesklad.

„Poverenja u vlasti više nema i sada je vreme da se nezavisnim ekspertima i novinarima omogući pristup informacionom sistemu Covid za Srbiju kako bi proverili činjenice i kako bi se poverenje povratilo. poručuje se na kraju komentara u bečkom Standardu.

Novinarka dodaje da bi, zbog zaštite sopstvenih građana ali i iz solidarnosti sa evropskim susedima mere predostrožnosti u Srbiji trebalo da budu pojačane.

„U izveštajima državnih medija deluje kao da je sve pod kontrolom“

Frankfurter Allgemeine Zeitung u izveštaju o stanju u našoj zemlji navodi da je Srbija najpre imala kontrolu nad koronom, koliko god je to bilo moguće, ali da se sada čini da više Srbija ne kontroliše pandemiju, već pandemija kontroliše Srbiju, kao i da „po opštem mišjenju to ima veze sa izborima 21. juna i odlukama vlasti u sedmicama koje su im prethodile„:

„Tokom predizborne kampanje, društveni život u Srbiji bio je otvoren do stepena koji se nije mogao videti gotovo nigde drugde na kontinentu. Iznenađujući vrhunac – ili dno razvoja bilo je odobrenje za održavanje većih sportskih događaja sa publikom“ – piše Frankfurter algemajne cajtung.

Dalje se navodi da Vlada iz ekonomskih razloga pokušava da izbegne potpuno „zatvaranje“ kao u martu i aprilu, ali i da prema izveštajima državnih medija u Srbiji sve deluje pod kontrolom dok se na društvenim mrežama pojavljuje veliki broj video zapisa koji pokazuju potpuno drugačiju sliku: „prepune bolnice u kojima ljudi u hodnicima čekaju na pomoć„.

„Nerazumljiva nagla popuštanja nakon policijskog časa“

Nemački Spiegel (Špigl) navodi da se na Balkanu ne može govoriti o drugom talasu, već da „korona-virus jednostavno dolazi sa zakašnjenjem“. U tekstu koji takođe prenosi DW, stoji da su vlade, svesne slabosti svojih zdravstvenih sistema, vrlo rano uvele stroge restrikcije i time broj zaraza držale na vrlo niskom nivou, ali su potom vlasti popustile pritisku privrede i građana. „Osim toga, u nekim zemljama su održani i izbori“ – piše Špigl.

„Koliko god su restrikcije bile stroge, posebno u Srbiji gde je na snazi čak bio i policijski čas, toliko su nerazumljiva nagla popuštanja“ – nastavlja Špigl i navodi utakmice u Beogradu sa 20.000 navijača ili „nesrećni turnir“ Novaka Đokovića.

Potom se ponovo pominje i sumnja u zvanične brojke vezane za virus COVID-19 u Srbiji. Heilbronner Stimme piše da je novinarka Marija Ristić koja je imala uvid u podatke koji nisu za javnost, rekla da je broj dnevnih zaraza u Srbiji pre izbora bio deset puta veći nego zvanični, „300 a ne 30“. „Znamo samo da postoji neki problem, jer nam na pitanja ne odgovara ni krizni štab ni zdravstvene vlasti. Podaci koje smo objavili su tačni“ – stoji u izjavi.

Nova Makedonija: „Pobeda“ nad virusom kao stub kampanje

Dnevni list Nova Makedonija objavio je tekst COVID-19 u Srbiji – Izbori važniji od javnog zdravlja u kome se navodi da je sumnjivo to što se dnevni broj novih potvrđenih slučajeva tokom dve nedelje pred izbore 21. juna uglavnom menjao za samo nekoliko dana, kao i da je u periodu između 22. maja i 26. jula objavljivano kako je bilo samo jedan ili nijedan preminuli. O pisanju BIRN-a po kojem država „krije“ zvanične podatke, navodi se da nema još uvek potpune zvanične reakcije, što „dodatno uništava poverenje u one koji su najodgovorniji za javno zdravlje“ kao i da je deo medicinskog tima relativizovao ovo saznanje. „Medicinski tim je tvrdio da nije isto kada neko umire od poslediza zaraze virusom COVID-19 kao i kada lice zaraženo kovidom umire od nečeg drugog“ – stoji u komentaru i dodaje se da su sve do tog trenutka odgovorni u Srbiji tvrdili da se broji smrt svakog zaraženog lica, pa čak i „uperivali prstom prema nekim zemljama regiona, tvrdeći da lažu o manjem broju obolelih“.

„U jeku pandemije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije potklekao pred ovim navodima. Naprotiv, zalaganje, borba i pobeda nad virusom su bili stub njegove kampanje za vladajuću partiju“ – stoji u tekstu.

Hrvatski list Jutarnji nakon izjave predsednika Vučića o PCR testu koji u Srbiji košta 50 evra, a u Hrvatskoj 200, objavio je tekst u kome se navodi da „Srbija puca po šavovima dok su Vučiću puna usta Hrvatske„.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci