fbpx
20 C
Vranje
sreda, 22.05.2024

YUCOM: Vanredno stanje dodatno ugrozilo ranjive grupe

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD – Suočeni sa vanrednim stanjem građani Srbije su imali mnogo problema, počev od potvrda za samoizolaciju i pravdanja odsustva sa posla, preko nemogućnosti odlaska u ambulante zbog neke povrede kada počne policijski čas, isteklih ugovora o stanovanju i slično, kretanja osoba sa autizmom i slično. Kazne za kršenje mera su stroge i visoke, a mnogi su se u nedoumici obraćali Komitetu pravnika za ljudska prava (YUCOM), jednoj od najrelevantnijih organizacija kada je u pitanju zaštita ljudskih prava u Srbiji.

YUCOM je objavio analizu izmena pravnog okvira u toku poslednjih mesec dana vanrednog stanja i u njihovom dopisu upućenom medijima stoji da su odluke o ograničenju slobode kretanja stvorile probleme velikom broju građana koji su im se javljali tražeći savet kako bi zaštitili svoja prava.

Kako su naveli, građani nisu znali koja su tačno njihova prava i obaveze, a sankcije za kršenje istih bile su stroge i visoke. Na primer, nekim tražiocima pravne podrške je isticao zakup stana koji nije produžen jer je stan izdat drugom licu, a oni nisu smeli da napuštaju mesto samoizolacije.

Za pravnu podršku obratilo se i lice koje je tokom samoizolacije doživelo telesnu povredu nedovoljnu da po protokolu ekipa Zavoda za hitnu medicinsku pomoć dođe do pacijenta, ali u ozbiljnoj meri da mu je potrebna pomoć do koje zbog samoizolacije nije mogao sam da dođe do hitne pomoći. – stoji kao jedan od primera u analizi „Ljudska prava i Covid-19“ koju je YUCOM kreirao uz podršku Tima Ujedinjenih nacija za ljudska prava u Srbiji.

Takođe, članovi porodica lica kojima je bila određena kućna izolazija nisu bili sigurni da li i za njih važi ova obaveza. Mnogima je problem bio i dobijanje rešenja ili potvrde o obavezi samoizolacije, kako bi opravdali odsustvo sa posla i zaštitili takozvani radnopravni položaj.

U dopisu o analizi koji je YUCOM dostavio medijima napominju da su zbog problema oko izdavanja potrvrda o obavezi samoizolacije uputili predlog Kriznom štabu za borbu protiv korona virusa, tražeći da se i članovima porodica onih kojima je određena kućna izolacija takođe izdaju potvrde, ukazujući i na mogućnost kolektivnih rešenja.

Nakon toga je Ministarstvo zdravlja omogućilo podnošenje online zahteva za potvrdu o samoizolaciji lica iz kontakta. Osim Ministarstvu zdravlja, YUCOM se takođe obraćao Ministarstvu spoljnih poslova Srbije, Upravi granične policije kao i Zaštitniku građana zbog velikog broja građana državljana Srbije koji su se obraćali za pomoć jer su bili “zaglavljeni” na aerodromima ili graničnim prelazima širom sveta.

Smatramo da su ova obraćanja urodila plodom jer je ministarstvo organizovalo prebacivanje gradjana Srbije u zemlju, u saradnji sa Zaštitnikom gradjana, medju kojima i veliki broj lica koja su se obraćala u vezi tog problema.

Posebno su, kako prenosi Radio-televizija Vojvodine, zbog zabranje kretanja bile pogođene ranjive grupe, beskućnici, socijalno ugroženi, građani stariji od 65 odnosno 70 godina života, lica sa invaliditetom, migranti, lica sa smetnjama u razvoju. Podsećaju da je nakon reakcije Poverenice za zaštitu ravnopravnosti Brankice Janković i nevladinih organizacija izmenama Uredbe o merama za vreme vanrednog stanja od 9. aprila licima sa razvojnim poteškoćama i autizmom omogućeno kretanje i u vreme zabrane kretanja, isključivo u pratnji jedne odrasle osobe najviše do 200 metara udaljenosti od mesta prebivališta, odnosno boravišta. Takođe je na predlog Poverenice rešeno kretanje personalnih asistenata osoba sa invaliditetom.

Iz YUCOM-a su takođe dodali da je na opasnosti isključenja pojedinih manjinskih grupa iz pojedinih prava i pojačane diskriminacije migranata upozorio Visoki Komesar UN za ljudska prava.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci