fbpx
28 C
Vranje
četvrtak, 13.06.2024

[VIDEO] Divlji istok u filmu „Nečista krv – greh predaka“

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD / VRANJE – „Veliki pisac Bora Stanković“ je slojevit, sa mnogo strasti, suza, znoja, krvi u svojim delima, a reditelj filma Nečista krv – greh predaka Milutin Petrović je sve to pokušao da stavi u jedan žanr, pa se na trenutke čini kao da gledamo dobar, stari vestern koji se dešava u Srbiji, sa junacima koje znamo, kaže Dragan Bjelogrlić (Hadži-Trifun) o novom pristupu čuvenoj temi Nečiste krvi.

Prema njegovim rečima, za publiku koja zna opus Bore Stankovića, novi film koji se uveliko prikazuje na festivalima po Srbiji i čija je beogradska premijera zakazana za 24. avgust na svečanosti u Kombank dvorani, „biće jedno potpuno novo čitanje“.

„Ljude koji se nisu upoznali sa Stankovićem, posebno mlade, ovo će možda zainteresovati za jedno vreme, za jednu priču koju nisu znali, a u krajnjoj liniji za tog velikog pisca koji se zove Bora Stanković“ – rekao je Bjelogrlić.

Prema rečima filmske kritičarke Ive Leković, specifična istorijska kontekstualizacija omogućila je reditelju da napravi analogiju sa ostvarenjima svojih omiljenih autora, reditelja američkog vesterna (čija radnja je takođe smeštena u period 19. veka), prilagođenoj na takav način da film postavlja temelje svojevrsnog metažanra, koji sam autor naziva „istern„.

Leković je u kritici Greh slobode – Nepodnošljivi teret postojanja istakla da ova priča posledično oslikava socijalni okvir koji ukazuje na nadolazeću smenu vlasti i uspostavljanje novog poretka, prožimanje elemenata melodramskog i tragičkog, pri čemu tragičko proizilazi iz erotskog i nagonskog i gradeći atmosferu filma.

Kostimografija (Marina Medenica) i ukupna scenografija (Milenko Jeremić) igraju krucijalnu ulogu u etnografsko-antropološki vernom rekonstruisanju atmosfere epohe, a značajna je i kompozicija i osvetljenje kadrova, koja intenzivno referiše na istorijske scene i orijentalnu tematiku slikarstva devetnaestog veka (Artur Melvil, Frenk Diksi, Paja Jovanović i sl.).

Kao jedan od najznačajnijih aspekata istorijske rekonstrukcije epohe, može se izdvojiti motiv postavljanja zvona na crkveno zdanje, koje simbolizuje težnju naroda za javnim proklamovanjem vere, a u kontekstu filma Hadži-Trifunovu težnju za dostizanjem autonomije koju je u tom trenutku imala Kneževina Srbija u okviru Osmanskog carstva, navodi ona.

Portal Slobodna reč je medijski pokrovitelj filma Nečista krv – greh predaka

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci