fbpx
12.4 C
Vranje
subota, 15.06.2024

Zbog čega je Vranje večeras obojeno u narandžasto

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – Kako bi se ukazalo na prisutnost nasilja nad ženama i obeležio Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama (25. novembar), grad Vranje je naložio da rasveta na nekoliko lokacija u centru bude u boji koja simbolizuje borbu protiv svakog vida nasilja nad ženskom populacijom – narandžastoj. Od početka godine u Srbiji je ubijeno 20 žena, a od 1. januara do 31. oktobra vranjski SOS telefon zabeležio je 690 poziva.

Strepnja za sopstvenu i bezbednost dece, ekonomska zavisnost od partnera, strah od osude društva, samo su neki od razloga što žene ne govore o nasilju i ostaju u odnosu u kome su mu izložene, ističu iz Programa ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP Srbija).

„U trenutnoj situaciji globalne zdravstvene krize, mere za sprečavanje širenja epidemije Covid-19 mogu predstavljati dodatnu prepreku da žene nasilje prijave i potraže odgovarajuću pomoć“ – stoji u zvaničnom saopštenju UNDP-a.

Odbor za ljudska prava Vranje (HRCVR) objavio je zvanične podatke o stanju u gradu u periodu vanrednog stanja, od 15. marta do 6. maja, prema kojima je SOS Telefon Vranje imao pozive iz cele Srbije. Tokom ovog perioda zabeleženo je 167 poziva, a pomoć i podršku je zvanično zatražilo 26 žena. Među njima je 18 žena koje su se po prvi put obratile timu SOS telefona. Kako se navodi u saopštenju, nakon proglašenja vanrednog stanja 15. marta, prvobitno je zabeležen pad broja poziva, dok je početkom aprila počeo da se povećava. Samo u prvih deset dana maja 2020. godine, zabeležen je broj poziva, 67, kao za ceo mesec u 2019. godini.

„Povećan je broj poziva noću. Žene su prijavljivale da zbog virusa nemaju gde da odu, da su zbog policijskog časa zatvorene sa nasilnikom, da ostaju bez posla..“ – kaže tim SOS Telefona.

Koga se tiče nasilje nad ženama

Podsticanje šire okoline da pruži podršku ženama koje su u situaciji nasilja u porodici ili u partnerskom odnosu je ključno za stvaranje društva koje ne toleriše nasilje prema ženama, te je UNDP Srbija po drugi put pokrenuo kampanju Tiče me se. Kampanja se obraća direktno komšinicama i komšijama, koji su često i pre bliskih prijatelja i članova porodice, prvi svedoci toga da je žena izložena nasilju.

Iz UNDP-a podsećaju da je nasilje u porodici ozbiljan problem koji nesrazmerno više pogađa žene i devojčice, i da u Srbiji, u proseku, svakih 7 do 10 dana jedna žena bude ubijena u kontekstu nasilja u porodici.

„Tretiranje nasilja kao privatnog problema, odnosno nemešanje, nasilnici mogu da shvate kao potvrdu da imaju pravo da ga čine“ – ističe se u saopštenju.

Zbog toga je, kako se navodi, važno da žrtve znaju da u njihovoj blizini postoji neko kome mogu da se obrate za pomoć i podršku, kao i da se nasilnicima pošalje poruka da je njihovo ponašanje neprihvatljivo.

Kampanji #TičeMeSe i ove godine su se pridružile mnoge javne ličnosti koje će na društvenim mrežama, putem video snimka, pozvati komšije da reaguju na nasilje i budu podrška ženama u svojoj okolini.

Iako se najčešće dešava iza zatvorenih vrata, nasilje u porodici je krivično delo. Svako ko sumnja da se nasilje dešava može to da prijavi policiji, anonimnim i besplatnim pozivom na broj 192 ili 0800 100 600, ističu iz UNDP-a. Broj SOS Telefona u Vranju je 0800 001 017, linija je besplatna i funkcioniše svakodnevno po 24 sata.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -spot_img

Poslednji članci