fbpx
27 C
Vranje
ponedeljak, 24.06.2024

Dragan Nikolić, preletač koji se drži desnice: „Pčinjski okrug“ je nakaradni naziv

Odabrani članci

Dejana Cvetković
Dejana Cvetković
Freelance novinarka iz Vranja i bivša saradnica portala.

Poznati vranjski advokat Dragan Nikolić je u skupštinskoj klupi po četvrti put, a ovog puta, predstavnik je (zvanične) opozicije – izabran sa izborne liste Srpske stranke Zavetnici. U politici je preko 30 godina. Stranke menja, ali stranu izgleda ne, uvek je na „desno“. 

Nikolić je među aktuelnim poslanicima iz Pčinjskog okruga u lokalnim i nacionalnim medijima najčešće pominjan u poslednjih 10-ak godina, kako zbog advokature i parnica u kojima je „zastupao stranke u više slučajeva koji su imali odjeka u javnosti“, tako zbog političkih aktivnosti i sukoba. Prećeno mu je smrću, napadan je palicom, spominjan je u periodu kada su po Vranju paljeni automobili, gorela mu je kancelarija.

Redakciji portala Slobodna reč aktuelni potpredsednik Izvršnog odbora Srpske stranke Zavetnici i predsednik Okružnog odbora ove stranke u Vranju, nije želeo da dostavi biografiju:

„Nema tu ičeg posebnog, ne želim da delim lične podatke iz biografije“ – rekao je Nikolić kada smo ga pozvali.

Želeo je, međutim, da istakne da je „vrlo aktivan u Skupštini i da se trudi da bude pravi narodni poslanik“. Od konstituisanja Skupštine, obratio se poslanicima više od 60 puta, a nekoliko puta je opominjan i isključen mu je mikrofon.

Izvor: Otvoreni parlament

Za naš portal je govorio o tome kako se mora videti, ukoliko je moguće, „šta je sa Geoksom koji je pobegao, šta je sa 1.200 radnika, šta se dešava sa radnicima Koštane koji su ostali bez prihoda a koje su zaradili.

„Sa predstavnicima Vlade želim da razgovaram o tome da se, po meni nakaradni naziv ‘Pčinjski okrug’ zameni za stari naziv ‘Vranjski okrug'“ – kaže Nikolić za portal Slobodna reč.

Poslanik koji ima svoje „omiljene Šiptare“

Na prvoj Posebnoj sednici Skupštine Nikolić je zatražio od predsednika Narodne Skupštine Vladimira Orlića da „opomene poslanika Šaipa Kamberija iz Bujanovca zbog korišćenja izraza Preševska dolina, kojim se podrazumevaju Bujanovac, Preševo i Medveđa“ a koji,  kako navodi Nikolić „ne postoji kao toponimski znak u geografiji već je to Vranjska kotlina“.

Tom prilikom je govoreći o Albancima na Kosovu govorio i o zločinima tokom ratova, i upotrebljavao pogrdan izraz „Šiptari“, a jednom prilikom rekao da ih neće „moderno nazivati Albancima“ i da ne želi nikog da uvredi, a u prilog tome je istakao da ima čak i svoje „omiljene Šiptare“.

Menjao stranke, ali ne i stranu

Prvi put bio je narodni poslanik 4. sazivu (1997-2001) kao član Srpske radikalne stranke, zatim u 9. sazivu (2012-2014) kao član Srpske napredne stranke, pa u 10. sazivu (2014-2016) takođe kao član vladajuće SNS. Ovog puta predstavnik je (zvanične) opozicije – izabran je sa izborne liste Srpske stranke Zavetnici.

Rođen je 1960. godine u Vranju. U politici je više od polovine svog života, od 1990. godine, a od tada je nekoliko političkih stranaka, dok je i sa nekim drugim nastupao ili bio blizak, navodi Otvoreni parlament. Kako se pominje, bio je funkcioner Narodne radikalne stranke Veljka Guberine, potom poslanik Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja.

Bio je blizak sa Seljačkom stankom Marijana Rističevića i Strankom Srpskog jedinstva Borislava Pelevića. Nije bio formalni član, ali je na izborima 2004. nastupio na njihovoj listi „Za narodno jedinstvo“. Prema nezvaničnim podacima, bio je član i Srpskog pokreta obnove, navodi Otvoreni parlament.

Potom je bio predsednik Pčinjskog odbora Nove Srbije, kada je ta stranka bila na vlasti, a ostavku je podneo 2009, nakon čega je ušao u SNS, gde je najpre obavljao poslove poverenika Okružnog odbora, a od 2011. je bio predsednika Okružnog odbora stranke za Pčinjski okrug i član Glavnog odbora.

Pre 10 godina (2013. godine), bio je učesnik sukoba koji su kulminirali do raspuštanja Gradskog odbora SNS Vranje.

U aprilu 2013. posle objavljivanja prvih rezultata izbora za savete mesnih zajednica u Vranju verbalno se sukobio sa načelnikom vranjske policije Slađanom Velinovićem. Vranjska policija je ubrzo saopštila da je Nikolić sa haube automobila psovao i vređao policajce i načelnika PU Vranje, a zatim pokušao i fizički da ga napadne.

Godinu dana kasnije, u maju 2014. godine opljačkana je i zapaljena Nikolićeva advokatska kancelarija u Vranju u kojoj je izgorela njegova celokupna sudska dokumentacija.

Nakon 2016. godine nastupio je period tokom kojeg politički nije javno bio aktivan, da bi se 2021. ponovo pojavio u medijima kao predstavnik Srpske stranke Zavetnici.

Imovinska karta

Mesečna plata u Narodnoj Skupštini, koju je prijavo Agenciji za sprečavanje korupcije iznosi 70.000 dinara. Poseduje kuću od 70 m2 koju je nasledio, kupio je dva stana od 60m2 i 40 m2, takođe poseduje i dva poslovna prostora od po 25 m2. Poseduje automobil Audi A6, 2012. godište.

Ima advokatsku kancelariju koja se nalazi u centru Vranja, i kaže da su tu dobrodošli „građani i građanke radi saveta koje ne naplaćuje ali i kako bi mu se obratili kao narodnom poslaniku“.

Na listi koju su napravile novine „Vranjske“, Nikolić se 2013. godine našao na drugom mestu najmoćnijih Vranjanaca, odmah iza tadašnjeg gradonačelnika Zorana Antića i ispred Dragana Tomića (Simpo). U biografiji su naveli da važi za jednog od najbogatijih političara.

Članstvo u odborima i poslaničkim grupama

Nikolić je član Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo i zamenik člana Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu. Član je i poslaničke grupe prijateljstva sa Surinamom, Bugarskom, Kubom, Venecuelom, Švajcarskom i Slovačkom. 


Ovaj tekst izrađen je u okviru projekta „Vratimo se na početak – Parlament kao osnova vladavine prava“ koji je finansiran od Evropske unije. Za njegovu sadržinu isključivo je odgovoran portal Slobodna reč i ta sadržina nipošto ne izražava zvanične stavove EU.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -spot_img

Poslednji članci