fbpx
15 C
Vranje
sreda, 22.05.2024

Izbori 2020. na Vidovdan?

Odabrani članci

Boban Stojanović
Boban Stojanović
Politikolog i doktorand na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

U poslednjih nekoliko dana se sve više govori o tome da se vidi kraj krize izazvane pandemijom koronavirusa. Pod uslovom da se zaista vidi kraj zdravstvene krize, otvara se pitanje kada ćemo imati izbore?

Kada je izborni proces zaustavljen?

Setimo se svi da je u večeri proglašenja vanrednog stanja 15. marta Aleksandar Vučić najavio da će se u utorak (17. marta) sresti sa svim opozicionim partijama koje su najavile izlazak na izbore i da će se razgovarati o tome kako organizovati kampanju. Međutim dan ranije – već 16. marta je usvojeno Rešenje o prekidu svih izbornih radnji u sprovođenju izbora za narodne poslanike Narodne skupštine, raspisanih za 26. april 2020. godine, a na osnovu Odluke o proglašenju vanrednog stanja. Ono što je ovde važno jeste to da su izbori raspisani 4. marta, a trebalo je da budu održani 26. aprila, tj. – ukupno 53 dana izbornih radnji (kampanje). S obzirom da su izbori prekinuti 16. marta, možemo reći da je za izbore ostalo još ≈ 40 dana.

Kada će izborni proces biti nastavljen?

Pomenuto Rešenje o prekidanju vrlo jasno definiše da se izborne radnje prekidanju dok važi Odluka o proglašenju vanrednog stanja i da će novi rokovi za vršenje izbornih radnji biti utvrđeni u skladu sa vremenom nastavka sprovođenja izbornih radnji, počev od dana prestanka vanrednog stanja.

Članovi pomenutog rešenja su više nego jasni i precizni – rešenje prestaje da važi danom ukidanja vanrednog stanja, a novi rokovi će biti utvrđeni u skladu sa vremenom nastavka sprovođenja kampanje. Ovo praktično znači da će se izbori održati 40 dana od dana ukidanja vanrednog stanja. Treba imati u vidu da su izbori u Srbiji po nepisanom pravilu uvek nedeljom, pa je moguće očekivati da period trajanja kampanje bude produžen od ovih 40 do eventualno 46 dana.

Kada bi onda mogli da budu izbori?

Posmatrajući 1. i 2. maj kao praznike rada, pa onda i veliku pravoslavnu slavu Đurđevdan – ne deluje mi da bi se vanredno stanje moglo ukinuti pre toga. Ukoliko pogledamo politički aspekt priče pod uslovom da zdravstvena situacija bude takva da se život može vratiti u normalu (a lekari nam govore da se to vidi), trajanje vanrednog stanja do kraja maja, početka ili sredine juna bi značila da će se izbori održati sredinom ili krajem jula, eventualno i početka avgusta (40 dana nakon ukidanja vanrednog stanja). Bez obzira na ekonomsku krizu i pitanje otvaranja granica i uopšte mogućnosti letovanja, nisam siguran da Vučiću odgovaraju ovi letnji meseci za izbore pre svega zbog izlaznosti usred bojkota opozicije jer bi ona mogla da bude samo još dodatno niža (a ovakvi izbori su za Vučića bukvalno borba za što veću izlaznost). Zato sam siguran da će izbore hteti da smesti u jun. Osim ovog razloga, tu je i pitanje ekonomskih mera (isplate minimalnih zarada zaposlenima od maja, odlaganje poreza preduzetnicima, pa i najavljenih 100 evra svima kada se ukine vanredno stanje), a siguran sam da će i kampanju koju vodi dok traje vanredno stanje hteti što pre da iskoristi. Svakako ćemo ekonomske posledice tek osećati nakon krize, a što brže budu izbori – to će pre pokušati da stanje zamaskira ovim kratkotrajnim merama, a ako ste se pitali zašto će isplate i pomoć zaposlenima biti tek od maja (a ne od marta/aprila) – možda vam je sada jasnije.

Izbori na Vidovdan?

I ostaje na kraju pitanje datuma – igrom slučaja Vidovdan pada u nedelju i može biti termin izbora i prilika za Vučića da u poslednjoj nedelji kampanje npr. odlikuje lekare (što je najavio baš za Vidovdan), poredi koronavirus sa ratom i priča o mukotrpnoj nabavci respiratora i opreme u tom kontekstu, kako se borio da sačuva svaki život, kako se bez njega Srbija ne bi izborila sa COVID-19, a onda i da sve to dodatno zavije u nacionalni naboj i patriotizam kroz poređenja sa Kosovskim bojem. Da bi se izbori održali na Vidovdan – neophodno je da se vanredno stanje ukine između 13. i 20. maja. Meni deluje da će tako biti, a svakako – prema svemu do sada što smo čuli, to može biti sedam dana pre ili posle, mada Vidovdan baš izgleda kao „zgodan“ datum.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci