fbpx
18.6 C
Vranje
nedelja, 23.06.2024

Sinani: Imenovanje Martinovića za predsednika Koordinacionog tela korak unazad za demokratiju u Srbiji

Odabrani članci

Jovana Mladenović
Jovana Mladenović
Saradnica portala, studentkinja novinarstva

PREŠEVO – Ardita Sinani, funkcionerka Partije za demokratsko delovanje (PDD) iz Preševa, smatra da je imenovanje ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Aleksandra Martinovića, za predsednika Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa „još jedan korak Srbije dalje od demokratije“, prenosi N1.

Sinani ukazuje na to da je „imenovanje lokalnog naprednjaka Nenada Mitrovića na mesto direktora ove državne institucije još jedan ukazatelj na ekstremnu degradaciju“.

„Vlada s premijerom i predsednikom iz Srpske napredne stranke (SNS) izabrala je člana SNS-a za predsednika Koordinacionog tela, a predstavnika lokalnog odbora SNS-a za direktora. Obaveza Koordinacionog tela je da afirmiše prava Albanaca u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa, a Vlada Srbije tretira Koordinaciono telo kao partijski organ“, navela je Sinani, prenose Bujanovačke.

Izjavila je da se „time krši Sporazum o principima reorganizacije i rekonstrukcije Koordinacionog tela iz 2009. godine, čiji su potpisnici Vlada Srbije, Preševske doline, albanski politički predstavnici i OEBS“.

„Sporazumom o reorganizaciji Koordinacionog tela bilo je predviđeno angažovanje kadrova albanske manjine iz tri opštine Preševske doline u sferama od vitalnog značaja u radu ovog organa vlasti“, istakla je Sinani.

Procenila je da imenovanje  Martinovića predstavlja  potpunu suprotnost sa Sporazumom iz 2009. godine, kao i sa rezultatima poslednjeg popisa stanovništva.

„Paradoksalno je da država, SNS i Aleksandar Vučić pozivaju Srbe sa severa Kosova da napuste institucije Republike Kosovo, a s druge strane odbijaju bilo kakvo uključivanje Albanaca Preševske doline u državnu institucije. Radikalistički stavovi iz 90-ih su neizlečivi“, zaključila je Sinani.

 

 

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -spot_img

Poslednji članci